« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
U Hrvatskoj su gastronomija i geografija međusobno isprepletene i povezane. Mediteranske namirnice i način pripreme hrane cijene se kao jedne od najzdravijih i najukusnijih, dok je kuhinja kontinentalnog dijela Hrvatske konkretnija i masnija, bazirana na mesu. Kada govorimo o kuhinji Istre i Kvarnera prehrana je bazirana uglavnom na ribi i morskim plodovima, uz obilje začinskog bilja i aromatičnih trava, te kvalitetnog maslinovog ulja. Sjeverozapadna Hrvatska okarakterizirana je mnogim ukusnim jelima. Obiluje tjesteninom, mliječnim proizvodima i povrćem. Kruh se peče od kukuruza i ječma, a kolači su veoma slični kruhu (buhtle, orahnjače, krafne…). Slavonija i Baranja jako su plodne, pa je takva i njihova kuhinja. Tamo se peče odličan bijeli kruh, pite i kolači s orasima, makom i džemom od šljiva. Za ova područja specifična su jela od svinjetine, a posebno je važno spomenuti dimljenu i sušenu šunku, kobasice, kulen i slaninu, koji se poslužuju uz domaći sir, papriku, rajčicu i mladi luk.
Učenici osmog razreda matične škole Bednja upravo su za svoj zadnji nastavni sat geografije odlučili istražiti i poslužiti delicije Hrvatske predmetnim učiteljima.
Prema podatcima iz tablice zračunajte stopu prirodne promjene po županijama te obojite slijepu kartu.
U prilogu se nalazi prezentacija koja će vam pomoći kod prikupljanja podataka o stanovništvu putem službenih web stranica DZS-a.
Zabavljate se i učite u isto vrijeme!
U prilogu se nalaze dvije igre koje će pomoći učenicima petih razreda kod vježbe kontinenata i geografske mreže.
https://www.scribblemaps.com/maps/view/Azija/Azija - otoci, poluotoci, pustinje, planine, gorja