preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Projekt energetske obnove školske zgrade

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Najčitači u Županijskoj palači

U srijedu, 11. studenog, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost proglašenja najčitača, odnosno učenika ili učenice koji su u svojoj školi u protekloj školskoj godini pročitali najviše knjiga.

Drugu godinu zaredom, najčitateljica naše škole je Matea Juriša. Matea je u prošloj školskoj godini pročitala najviše knjiga iz naše školske knjižnice.

Učenicima se obratio župan Predrag štromar i istaknuo da čitanje knjiga djeci otvara nove svjetove, pomaže u obrazovanju i gradi sigurnost u javnim nastupima, te je stoga nezamjenjiv dio školovanja i odrastanja.

Najčitatelji dobili su na poklon zanimljive knjige.

Pozivamo stoga sve učenike da budu što češći posjetitelji naše školske knjižnice a Matei od srca čestitamo!

 

Radionica izrade lampiona

  Jesen je u punom jeku i dani su sve kraći. Srećom, ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige, koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog posvećena je svjetlosti.  

 Tako su, u borbi protiv mraka,  učenici 2.b razreda izrađivali lampione od staklenki.

Učenici su se prvo bavili svjetlošću kao inspiracijom u stvaranju književnog djela. Imali su zadatak smisliti kako je div Regoč spasio selo od nabujale vode Zlovode. Nakon što su im se upalile lampice inspiracije drugi sat su izrađivali prave lampice, odnosno lampione, od staklenki i jesenskog lišća. U tome im je pomogla učiteljica Danijela Marković koja je nabavila potrebne materijale i zajedno s knjižničarom pomagala u izradi.

 

Susret s književnicom Sanjom Pilić

       U utorak 3. ožujka, u OŠ Bednja održan je susret s književnicom Sanjom Pilić. Na vedar i učenicima pristupačan način književnica im je predstavila svoje knjige, likove i zanimljive detalje, kako je došla na ideju napisati pojedinu knjigu, koju boju najviše voli i zašto, kada je počela pisati, koje su najčešće teme njezinih knjiga, kako nalazi inspiraciju i voli li pisati i još mnogo toga. Sanju je pak jako zanimao naš bednjanski govor koji su joj predstavili pojedini učenici. Susret je tako protekao u veseloj atmosferi a svoju gošću učenici su nagradili velikim pljeskom.

 

Najave književnih susreta

     U petak, 27. veljače, u goste nam dolazi  Dinka Juričić, urednica i predavač o vještinama čitanja. U našoj školi održat će predavanje pod nazivom  ''Motivacija za čitanje lektire''. Predavanje počinje u 8:15 u holu škole.

Dinka je zaposlena u Školskoj knjizi već dvadesetak godina. Prije toga predavala je hrvatski jezik u osnovnim i srednjim školama.    

Trenutačno uređuje gimnazijske čitanke, drži predavanja i radionice o motiviranju,  komunikacijskim vještinama i brzome čitanju. Smišlja i testira materijale za brzo čitanje, brzo učenje i računalno potpomognuto učenje.

U utorak, 3. veljače našu školu posjećuje Sanja Pilić, autorica brojnih naslova za mlade čitatelje. Održat će susret s učenicima od prvog do četvrtog razreda koji počinje u 8:50. Dobitnica je nagrade Grigor Vitez za knjige "O mamama sve najbolje" (1990.) i "Sasvim sam popubertetio" (2002.) te nagrade Ivana Brlić-Mažuranić za knjige "Mrvice iz dnevnog boravka" (1995.) i "Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije" (2001.) te nagrade "Mato Lovrak" za knjigu "Što mi se to događa?" (2007.). Roman "Jesam li se zaljubila?

Veselimo se susretima!  

 

Najčitači na svečanosti u Županijskoj palači

      Ovog utorka u Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost proglašenja najčitača, odnosno učenika ili učenice koji su u svojoj školi u protekloj školskoj godini pročitali najviše knjiga.

Najčitateljica naše škole je Matea Juriša. Ona je  zajedno s najčitačima iz svih županijskih škola naše županije bila prisutna na ovoj svečanosti.

Kao nagradu svi učenici dobili su na poklon knjigu ''Kradljivica knjga'' i veliku želju i poticaj da i dalje uživaju u otkrivanju novih i zanimljivih knjiga.

Pozivamo stoga sve učenike da budu što češći posjetitelji naše školske knjižnice a Matei od srca čestitamo!

 

„Lektira u kazalištu“ - Kraljević i prosjak u HNK Varaždin

       U četvrtak, 30. listopada 2014., učenici petih i šestih razreda matične i područne škole odgledali su predstavu Kraljević i prosjak - adaptaciju istoimenog romana američkog klasika Marka Twaina, u režiji Dubravka Torjanca, održane u sklopu županijskog projekta Lektira u kazalištu.

Glumilo je samo četvero glumca (Filip Eldan, Nikša Eldan, Mirjana Sinožić i Zdenko Brlek), a svi oni interpretiraju čak dvadesetak različitih uloga u zanimljivim i brzim transformacijama. Posebno iznenađenje su bili upravo glavni likovi -  kraljevi i prosjak, koje su glumili braća blizanci.

Kraljević i prosjak priča je o dvojici dječaka, kraljeviću Edwardu i Tomu, neželjenom sinu siromašnog skitnice. Zbog fizičke sličnosti, igrom slučaja, prosjak Tom nađe se na engleskomu dvoru, a kraljević Edward na smetlištu.

Ovo je zanimljiva priča o zamjeni društvenih uloga, a poanta leži u činjenici da se tom zamjenom, u ovomu slučaju, ne mijenja čovjekov karakter i srce.

Učenici su bili oduševljeni ovom predstavom te se nadaju još kojemu skoromu odlasku u kazalište.

                                                        

 

Obilježavanje Međunarodnog dana materinjega jezika

      Učenici 4. b i 5. c  razreda PŠ Vrbno su u petak, 21. veljače 2014. zajedničkim satom hrvatskog jezika obilježili Međunarodni dan materinjega jezika.

U uvodnom dijelu sata pogledali su internetski spot koji prikazuje prirodne ljepote naše domovine, te su ga kratko komentirali.

Nakon toga im je učiteljica hrvatskog jezika, V. Funda Štefanek objasnila važnost poznavanja i učenja prvenstveno materinjega jezika, ali isto tako i stranih jezika kako bi ih sačuvali od nestajanja.

Slijedio je zanimljiv kviz s pitanjima o poznavanju hrvatskog jezika i književnosti, gdje su učenici pokazali solidno znanje.

U završnom dijelu sata čitale su se pjesme hrvatskih pjesnika pisane na književnom jeziku i narječjima hrvatskog jezika.

Cilj sata u potpunosti je ostvaren, jer su učenici shvatili da je potrebno govoriti, pisati, čitati i njegovati dragu nam hrvatsku riječ.

 

Kviz Šegrt Hlapić

       U 3. b razredu u Područnoj školi u Vrbnu, u suradnji s knjižničarom, održana je zanimljiva interpretacija književnog djela Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Najzanimljiviji  je bio kviz u kojem su učenici mogli provjeriti znanje o pročitanom djelu. Učenici su bili  aktivni, a u razredu je bilo živo i veselo. Među učenicima je vladala poticajna natjecateljska atmosfera.

                                                          

Mjesec hrvatske knjige 2013.

      Učenici, članovi literarno-recitatorske grupe viših razreda Područne škole Josipa Jedvaja u Vrbnu, sa svojom su učiteljicom obilježili Mjesec hrvatske knjige 2013. izradom prigodnih dočitnika (straničnika, označivača).

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija kojom se promiče knjiga i čitanje, a traje svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnje geslo te manifestacije jest: „Tko čita, (ne) skita“.

Učenici su svoje dočitnike ukrasili po želji, a neki su bili maštovitiji pa su riječknjiga prevodili na strane jezike ili je zapisali glagoljicom. Na poleđinu dočitnika zapisali su mudru misao  - poruku za svakoga čitača. Dočitnike su plastificirali te izložili u holu škole.

                                                  Učiteljica Vesna Funda Štefanek

 

Sat lektire u 4.b razredu

      21. 10. 2013. zanimljiv sat lektire u 4. b razredu u PŠ Vrbno održao je knjižničar B. Njegovec.

Za učenike je pripremio zabavan kviz u kojem su mogli provjeriti svoje znanje o lektirnom djelu ''Družba Pere Kvržice'' M. Lovraka.

Kviz je bio osmišljen na zanimljiv način, pa je u razredu vladala natjecateljska, ali i vesela atmosfera.

 

                                       učenici, knjižničar i učiteljica 4. b

 

Županijska smotra Lidrano

     18. veljače održana je Županijska smotra Lidrano.  OŠ Vidovec bila je ove godine domaćin županijske smotre Lidrano. Među brojim radovima našao se i rad učenice naše škole. Natalija Bistrović učenica 8. a razreda ostvarila je zapažen rezultat.

Među brojnim literarnim radovima njen rad ''Dečke'' odabran je za Državnu smotru. Čestitamo Nataliji i njenoj mentorici, učiteljici Emiliji Zagrajski Maligec

 

Dečke

 

Pe me glauve

jaden dečke hejdi,

alji sa z meyim sercem

fyrt svaudi.

 

Visuoki ja

i imu lijepa jyči.

Do mi sa jauko depodo

mule je za rači.

 

Neki put sume, do go veidim,

lijepe mi se smieja.

Menje se ter edmo

sarčece zegrieja.

 

 

 

Bili smo domaćini općinske smotre Lidrana

       Općinsko natjecanje LiDraNo – smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva održano je 27. siječnja u našoj školi.

U natjecanju su sudjelovali učenici i njihovi mentori iz 9 škola našeg kraja; OŠ  Izdora Poljaka Višnjica, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Gustav Krklec Maruševec, OŠ Ante Starčevića Lepoglava, OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, OŠ Ivana Rengera Kamenica, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća i OŠ Franje Serta Bednja.

 

     Okupljenim sudionicima pozdravnu riječ uputili su ravnateljica OŠ Bednja Sanja Majcen i Josip Podsečki, predsjednik Općinskoga vijeća Bednje.  Uslijedio je scenski dio programa u kategorijama pojedinačni i skupni scenski nastup. U mnoštvu uspješnih izvođača publika je pljeskom nagradila svaki pojedini nastup.

Nakon glasanja komisija objavljeni su rezultati i proglašeni učenici koji odlaze na županijsku razinu.

U kategoriji literarnih radova to su OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Ivana Rangera  Kamenica, OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Franje Serta Bednja

U kategoriji samostalnih novinarskih radova; OŠ Ivana Rangera  Kamenica, OŠ Ante Starčevića  Lepoglava i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec.

U kategoriji pojedinačni scenski izraz; OŠ Gustav Krklec  Maruševec, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i OŠ Grofa Janka Draškovića  Klenovnik.

U kategoriji skupni scenski izraz za županijsko natjecanje predloženi su nastupi OŠ Metel Ožegović Radovan i OŠ Izidora Poljaka Višnjica.

Za županijsko natjecanje predložena je i učenica naše škole Natalija Bistrović sa literarnim radom ''Dečke'' i mentoricom Emilijom  Zagrajski Maligec

Čestitke učenicima i njihovim mentorima!

 

Počeo je Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 2012. održat će se od 15. listopada do 15. studenoga 2012. godine sa središnjom temom posvećenoj Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Povodom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi gostuju Tito Bilopavlović i Željka Horvat - Vukelja.

Pjesnik i prozaik Tito Bilopavlović rođen je u Novoj Gradiški 1940. godine. U svojoj četrdesetogodišnjoj spisateljskoj karijeri objavio je: zbirke poezije Pijesku već oplakanom (1967.), Vrt za prijatelje (1969.), Exodus (1971.), Lov na uzvanike (1974.), Dvorska luda i ostala rodbina (2000.), knjige kratkih priča Plavuša i atleta (1974.), Stid (1980.), Škola za sjećanje (1982.), Rođenje Venere (2000.), roman Ciao, slinavci (1977.), knjige feljtona Sudbina u ruci (1981.) i Graditelji ruševina (2002.) te knjige za djecu Kutija za male i velike igračke (1980.), Paunaš (1978.), Filipini iza ugla (1988.), Otmica Labinjanki (1988.), Oprostite, volim vas (1998.), Čitaj, gospodine balavče (2002.) i brojne slikovnice. Dobitnik je “Brankove nagrade”, “Nagrade lista Mladost” i nagrade "Duhovno hrašće" za zbirku pjesama Pijesku već oplakanom, nagrade “Vladimir Nazor” za knjigu priča Stid, nagrade “Grigor Vitez” za knjigu priča Paunaš, nagrade “Mato Lovrak” za roman Čitaj, gospodine balavče, te nagrade “Josip i Ivan Kozarac” za životno djelo.

Željka Horvat-Vukelja rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju. Najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Zadru. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u osnovnoj školi - predavala je francuski jezik učenicima od prvog do osmog razreda. Suautorica je desetak udžbenika i priručnika za učenje francuskog jezika.
Pisanjem se bavi još iz mladih dana. Objavila je stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, zbirku priča Šiškabališka, roman Putovanje patuljka Zvončića i slikovnice Poplava iz šalice kave, Balončica, Panjoglav, Hrabrica i Slikopriče.
Radi u Školskoj knjizi, glavna je urednica časopisa Modra lasta.

 

Knjižničarska grupa

U školskoj knjižnici djeluje knjižničarska grupa. Od aktivnosti kojima se bavimo možemo izdvojiti uređenje panoa ispred knjižnice, uređivanje prostora knjižnice (izrada oznaka i naljepnica za knjige), obilježavanje značajnih datuma iz života pisaca, itd.

Učenici koji bi nam se htjeli pridružiti mogu se javiti u školsku knjižnicu.

 

Natjecanje mladih u pisanju najljepšeg pisma u 2011. godini

Tradicionalna suradnja Hrvatske pošte i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) nastavlja se i ove godine raspisivanjem natječaja mladih u pisanju najljepšeg pisma. UN je 2011. godinu proglasio Međunarodnom godinom šuma. U skladu s tim je Svjetska poštanska unija (UPU) za ovogodišnje, 40. međunarodno natjecanje odabrala temu: Zašto je važno čuvati šume? Zbog svog edukativnog karaktera i podizanja svijestio važnom doprinosu šuma u ublažavanju klimatskih promjena, opskrbi pitkom vodom i zaštiti okoliša očekujemo da će ovogodišnji natječaj pobuditi veliko zanimanje nastavnika i učenika. Natječaj je otvoren do kraja veljače. Više o samom natječaju možete pročitati na ovom linku http://www.posta.hr/main.aspx?id=1900

Zainteresirani učenici mogu se javiti u školsku knjižnicu. 

Upisi u SŠ

Važni dokumenti

COVID-19

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


 

 


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2014.

Ukupno: 173203
Ovaj mjesec: 32
Ovaj tjedan: 249
Danas: 32
preskoči na navigaciju