preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Projekt energetske obnove školske zgrade

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Vijesti

„Domovinski rat – Istina o slobodi“

Učenici su pozorno i sa zanimanjem pratili predavanje dragovoljaca i veterana na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavlja s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ koje se provode u školama Varaždinske županije u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske.


Tako su članovi užeg vodstva, Milan Vukovski, Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Franjo Sert, Bednja, te učenicama i učenicima, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem i po završetku. Pridružili su im se i Vjekoslav Špac i Ivan Sambol, čelnici HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

U početnom dijelu svima se obratila ravnateljica škole Sanja Majcen koja učenike, učitelje i školske djelatnike upoznala s gostima i svrhom njihova dolaska, a predavače pozdravila, zahvalila na dolasku, da bi nakon toga započelo predavanje.

Ono je bilo koncipirano u tri dijela, s time da se u prvom se govorilo o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, a u drugom je akcent stavljen na ulogu ovoga kraja u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu, gdje je svoja sjećanja na teško ranjavanje u Pakracu 1992. godine ukratko prenio Ivan Sambol iz Bednje.

U trećem, onom više praktične naravi, djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. S njima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Isto tako, djeca su u tom dijelu predavanja mogla vidjeti i autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, što ih je, očekivano, i najviše zanimao. Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. i još ponešto.

Uz mnoštvo postavljenih pitanja, poseban interes djeca su pokazala prema američkoj 'pancirki' i šljemu, ratnim oznakama i uniformama, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, uniformaama i ‘beretkama’, što su neki i malo isprobali.

Učenice i učenike zanimale su brojne teme tijekom, za vrijeme, kao i nakon predavanja, a sa školom je dogovoreno da će, tko od njih želi, anonimno ispuniti Anketni listić na kojemu je nekoliko pitanja vezanih uz stvaranje Hrvatske iz perioda 1990.-1995., a sve s ciljem kako bi se vidjelo znanje i interes djece o ponuđenim temama.

U završnom dijelu posjeta školi Špac i Lukavski su ravnateljici Sanji Majcen darovali primjerak Ivanečke škrinjice, te knjigu „Svjedočim“, koja govori o stradavanju Tovarnika u Domovinskom ratu, mjesta na krajnjem istoku Hrvatske, gdje su u ljeto 1991. boravili pripadnici ivanečke policije.

S druge strane, predavači su od ravnateljice Majcen na dar dobili nekoliko primjeraka književnog zbornika „Nošo Beljuinsko rieč“, autorice Barice Pahić Grobenski.

Po završetku predavanja, kod spomen obilježja u centru Bednje, počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je edukacijski tim, zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Bednje, Vladimirom Kramarićem.

Na neformalnom sastanku načelno je dogovoreno i u Bednji prikazivanje dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", kojeg je na autentičnim lokacijama iz Domovinskog rata snimio UDVDR Ogranak Ivanec u suradnji s HVIDRom.

Projekt "Domovinski rat - Istina o slobodi" podupiru Varaždinska županija i Grad Lepoglava

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ingrid Cindori   datum: 9. 5. 2022.

Važni dokumenti

COVID-19

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


 

 


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2014.

Ukupno: 171229
Ovaj mjesec: 697
Ovaj tjedan: 60
Danas: 12
preskoči na navigaciju